Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Коя е най-добрата суха храна за моето куче или котка?

Коя е най-добрата суха храна за моето куче или котка?

 

КОИ СА НАЙ-ДОБРИТЕ ГРАНУЛИ ЗА МОЕТО КУЧЕ ИЛИ КОТКА? КОЯ Е НАЙ-ДОБРАТА СУХА ХРАНА ЗА КУЧЕТА И КОТКИ?

Въглехидратите, заедно с протеините и мазнините, са органични съединения (на базата на въглерода), необходими за доброто хранене и по-доброто качество на живот/здраве на вашето куче или коте. Всяко от тези хранителни вещества, присъстващи в гранулите Pro-Nutrition Flatazor, играе точно определена роля в тялото на вашето куче или коте.

Хранителните вещества се осигуряват чрез храната и доставят нужната енергия за правилното функциониране на организма, както и за всички жизнени процеси, протичащи в тялото, включително и за обновяването на клетките. Основните хранителни вещества са: вода, въглехидрати, мазнини, белтъчини, витамини и минерали.

Какво представляват въглехидратите?

Въглехидратите обикновено се наричат ​​"захари" и се съдържат основно в зърнените храни, грудките, бобовите растения, плодовете и зеленчуците, които са богати на захари. Те са съставени от водород, въглерод и кислород, откъдето произхожда и името им.

Въглехидратите представляват набор от вещества, чиито основни единици са прости захари, наречени ози или монозахариди. Простите захари са основните единици на захарното семейство и са представени от глюкоза, фруктоза, галактоза и др.

Монозахаридите се свързват заедно, за да образуват сложни захари (олигозахариди и полизахариди, като лактоза, малтоза, захароза, нишесте, целулоза).

Видът на връзката (алфа или бета), намерена в тяхната структура, има важно значение за тяхната дейност. Всички тези полизахариди всъщност са полимери на глюкозата.

Какво представляват смилаемите въглехидрати?

Захарите и нишестето се определят като смилаеми захари, тъй като те могат да бъдат директно асимилирани (глюкоза) или разградени от храносмилателни ензими (лактаза, фруктаза, галактаза, амилаза и др.), които имат високо ниво на присъствие в организма на кучетата и котките.

Смилаемите захари са тези, които кучето или котката използват като "гориво" и за това се влагат в производството на гранулирани храни. Нишестето е основният смилаем полизахарид, намиращ се в обичайните съставки: той се разгражда до малтоза от панкреатичната амилаза.
Малтозата и други диетични дизахариди (лактоза и захароза) се усвояват като чрез ензими се разграждат. След това монозахаридите се транспортират през базолатералната мембрана в порталната циркулация.

Въпреки че кучето няма слюнчена алфа-амилаза, която инициира процеса на трансформация на захари в олигозахариди, то има храносмилателни и метаболитни ензими, подобни на тези, срещани при всеядните, като при хората.

Храносмилането, усвояването и метаболизма на нишестето и захарите при котките имат много специфики, тъй като те имат малко специализирани ензими за смилане на захари, но котката все пак е в състояние да ги смила и използва.

Какво представляват несмилаемите въглехидрати?

Несмилаемите захари са представени от фибри. Те не се смилат и разграждат, следователно не се усвояват, защото нито хората (всеядните), нито кучетата и котките имат храносмилателни ензими, за да ги усвоят (например целулаза за разграждане на целулозата).

От друга страна, те съставляват храната на бактериите на храносмилателния тракт (микробна ферментация). Консумацията им не увеличава калоричността на храната, тъй като не представлява налична енергия.

Семената на псилиума са източник на разтворими фибри, които не подлежат на ферментация, с висока хигроскопична сила, много полезни за регулиране на чревния транзит по време на диария или запек. Пребиотиците, като лактулоза, инулин и различни олигозахариди с различна дължина на веригата: фруктоолигозахариди, галакто-олигозахариди, манан-олигозахариди, са захари, които могат да влязат във ферментация и се използват от чревните бактерии.

Неразтворимите фибри, подобно на целулозата, не се разтварят във вода. Тяхната ниска плътност и голяма порьозност, съчетани с капацитета им за задържане на вода, водят до по-лесна дефекация и по-добра фекална консистенция. Неразтворимите фибри обикновено не са източник на енергия за котките и кучетата и следователно не допринасят за наддаване на тегло. Поради това те се използват в диети, предназначени за отслабване, за да увеличат обема на дажбата и потенциално да подобрят ситостта.

Каква е ролята на въглехидратите?

Въглехидратите имат главно енергийна роля (захари, нишесте), но и структурна (целулоза). В живите същества глюкозата (простата захар) или се използва незабавно от организма, тъй като последният постоянно се нуждае от енергия, или се съхранява под формата на гликоген (полизахарид, подобен на нишесте) в черния дроб и в мускулите за по-късна употреба.

В тялото има преди всичко глюкоза, която циркулира в кръвта, тя е основен източник на енергия за определени клетки и за много метаболитни реакции, както и за производството на лактоза от мляко. Кръвната захар е  разпространено название и медицински термин за концентрацията на глюкоза в кръвта.

Фибрите са захари, които тялото не може да смила или асимилира и следователно не осигуряват енергия като другите въглехидрати. По-скоро те представляват източник на енергия за чревната микрофлора.

Ползите от съставките с разтворими и неразтворими фибри, могат да се видят чрез наблюдение на изпражненията на вашия домашен любимец. По тях се оценя ферментацията, производството на летливи мастни киселини, ентероцитите, повишената микробиота, както и промени в чревната подвижност и преминалото през храносмилателния тракт съдържание. Те помагат за регулиране на транзита, поддържат добро чревно здраве, получаването на по-качествени изпражнения и насърчават ситостта. По този начин се подобрява качеството на живот.

Какъви са ползите от въглехидратите в диетата на кучетата и котките?

За разлика от протеините и мазнините, въглехидратите не са основни хранителни вещества за месоядните животни. Кучетата и котките нямат абсолютна диетична нужда от захари по същия начин, по който трябва да получават незаменими аминокиселини или мастни киселини.
Въпреки това те изискват глюкоза или молекули прекурсор на глюкоза в адекватни количества, за да осигурят гориво за централната нервна система или червените кръвни клетки.

Основната цел на добавянето на захари към храната за кучета и котки е да се осигури енергия. Като цяло, ако приемем средна степен на смилаемост от 84%, захарите осигуряват около 4 kcal/g въглехидрати.

Някои хранителни вещества се смятат за базови, защото тялото не може да ги произвежда. Следователно те задължително трябва да бъдат осигурени от съставките в храната. Това са например някои мастни киселини, аминокиселини, витамини и минерали.

Въпреки че няма установени минимални диетични изисквания за простите захари и нишестето, тялото все пак трябва да поддържа опредени нива на глюкоза за ключовите тъкани. По този начин, ако диетичните захари не са налични, аминокиселините (протеините) ще бъдат отклонени от растежа на мускулите, растежа на плода и производството на мляко, за да се използват за синтеза на глюкоза.

В действителност, глюкозата може да бъде получена от прекурсорни хранителни вещества като глюкоформиращи аминокиселини или глицерол, който се получава от смилането на липиди чрез глюконеогенеза.
Когато енергийните нужди са високи и анаболните процеси протичат със значителна скорост (например по време на растеж, бременност и кърмене), диетичните захари или прекурсори на глюкозата са необходими за поддържане на метаболитните процеси.

Липолизата ще се увеличи, за да осигури енергия и глицерол за глюконеогенезата. По подобен начин, глюкоформиращи аминокиселини от диетични протеини ще бъдат използвани за образуването на глюкоза; следователно, тези аминокиселини вече няма да бъдат налични, за да задоволят нуждите на организма от протеинов синтез.

В тези ситуации въглехидратите стават условно есенциални, така че е за предпочитане да се осигури храна, съдържаща захари и нишесте с много висока степен на храносмилане и в адекватно количество. Без никакви добавени захари, има допълнително претоварване на липидните и протеиновите метаболитни пътища за доставяне на глюкозни прекурсори на вашия домашен любимец. Ето защо храната за животни, които имат високи енергийни нужди, трябва да съдържа най-малко 20% захари.

Какви са източниците на въглехидрати в гранулите за кучета и котки?

Зърнените храни, грудките, бобовите култури, плодовете и зеленчуците са основните източници на захари. От практическа гледна точка съставът на повечето приготвени в търговската мрежа гранули за кучета и котки съдържа ниво на въглехидрати, доста над изискванията.

Екструзията на гранулите е процес за непрекъснато текстуриране на нишестени продукти като зърнени храни, картофи и др. Концепцията на процеса е разделена на две стъпки:  

  • Термомеханично готвене, комбинирано с топлина, натиск и срязване, упражнявано от въртящи се винтове върху продукта. 
  • Текстурирането на материала при преминаване през изходната плоча на комплекта винт-обвивка, както и чрез пробиване на отвори във формата на желания краен продукт.

Сместа от материали е текстурирана на изхода поради мигновеното изпарение на водата. Този процес се използва широко в производството на хранителни продукти за хората, например при производство на бисквити.

Нишестето от грудки (картофи, сладки картофи, маниока или тапиока) или нишестето от бобови растения (грах, нахут, леща) е алтернатива на зърнените храни с високо съдържание на нишесте. Различните нишестета имат леко различни структури, с които се работи повече или по-малко лесно и изискват адаптиране на производството по време на екструдирането. Като цяло, гранулите с най-ниско съдържание на нишесте са гранулите, формулирани без зърнени храни.

Заключение:

Важно е съставът и хранителните профили на гранулите в сухите храни да отговарят на нуждите на кучетата и котките за по-здравословен хранителен режим и по този начин да осигурят добро здраве и дълголетие на домашните любимци.

Библиография:

- Федерация на производителите на храни за кучета, котки, птици и други домашни любимци (FACCO). www.facco.fr

- Национален съвет за научни изследвания. 2006. Хранителни нужди на кучета и котки.

- SmallAnimalClinicalNutrition, 4thedition, 2000, Ed.Hand,Thatcher,RemillardandRoudebush.

- Европейската индустрия за храни за домашни любимци (FEDIAF), 2019 г. Експертен преглед на въглехидратите. www.fediaf.org

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Цени на доставка

Най-продавани