Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

За котката

За котката

Спяща коткаКАК ДА СИ НАБАВИМ КОТКА

Породиста котка или „нормална“ домашна котка? Всяка си има свой собствен характер – за това не е решаваща принадлежността към една определена порода. Основно личните ни предпочитания определят коя котка решаваме да си вземем.

СЪВЕТИ ЗА ПОКУПКА

Много любители на котки попадат по случайност на своето животно, например когато техни познати имат малки за раздаване. В обявите на ежедневниците също често се предлагат котки. И търговците в специализираните магазини могат да помогнат при търсене на подходящо животно. При тях често има дъска за обяви, където се предлагат новородени или намерени улични котета. Друга много добра възможност са приютите, където винаги има котки, очакващи своя пълен с обич дом. Ако търсите чистокръвна породиста котка, най-добре е да я купите от отговорен развъдчик на котки. Адреси на такива може да получите от ветеринарни лекари, от сдружения на развъдчиците на животни или в специализирани магазини.

ПО КАКВО СЕ ПОЗНАВА ЗДРАВАТА КОТКА

 • Бодро и весело държание
 • Мека лъскава козина
 • Бледо оцветени венци (зачервявания могат да се дължат на наранявания)
 • Сух и топъл нос (но без слуз)
 • Бистри очи
 • Чисти уши

КАКВО ДА СИ НАБАВИМ ПЪРВОНАЧАЛНО

За да се чувства добре, котката се нуждае освен от храна и от някои допълнителни неща: Уютно местенце, което е запазено само за нея Купички за хранене, например от благородна стомана и съд за вода Съд за котешка тоалетна Абсорбираща миризмите котешка постеля, например продукта на „Витакрафт“ MAGIC CLEAN или продукта Bento Super Cat Лопатка за отстраняване на котешките изпражнения Играчки за занимание, например топки Гребен и четка за грижата за козината Дъска за катерене и точене на нокти Транспортна чанта за посещения при ветеринар Основна храна за ежедневното хранене Лакомства за награда, например саламена пръчица „Витакрафт“ Cat-Stick mini

ХРАНЕНЕ НА КОТКИТЕ

Основно хранене

Нашите домашни котки по природа са ловци. Техният организъм е специализиран в използването на месо и висококачествени животински протеини. Въпреки това котките не са чисти месоядни животни. Чрез стомашното съдържимо на изядените от тях животни, дивите котки приемат също богата на витамини, растителна храна. Нашите домашни котки се нуждаят от балансирана, богата на протеини храна, която е специално пригодена за техните нужди. Като истински чревоугодници те обичат разнообразието – и асортиментът на „Витакрафт“ не оставя техните желания неизпълнени!

Видове храни:

Основна храна

Основната храна, като например вкусните сухи храни на „Флатазор“ , задоволяват главните нужди на котката от хранителни вещества.

Лакомства

Лакомствата се използват основно като награда. Същевременно те трябва да бъдат здравословни. Такива са например тройните саламени пръчици.

Добавки към храненето

Тези добавки, например таблетките VITA-bon, се използват за подсилване и изграждане. Те покриват специални нужди, например при растежа, след боледуване, по време на бременност и т.н.

Указания за хранене

 • Котките обичат да имат повече хранения, разпределени през деня.
 • Храната се сервира винаги на стайна температура.
 • Часовете за хранене трябва да са постоянни.
 • Порциите трябва да са разпределени така, че да не остава храна.
 • Остатъците от храна трябва да се изхвърлят.
 • Купичките се мият основно след всяко хранене.
 • Трябва да има разнооразие в храната.
 • Винаги трябва да има прясна вода.
 • Котките ядат трева. Тревата за котки на „Витакрафт“ Cat-gras е много подходяща за животни, отглеждани в домашни условия, без да могат да излизат навън. Растителните влакнини, набавени чрез нея, ограничават образуването на космени топки в стомаха на животните и способстват за изхвърляне на погълнатите косми по естествен път.
 • На котките трябва да се дава само мляко без лактоза, тъй като обикновеното краве мляко може да доведе до храносмилателни проблеми.

ПОВЕДЕНИЕ И ВЪЗПИТАНИЕ

Още от времената на древния Египет, котките са завладели сърцата на хората. Те първи са потърсили близостта им, тъй като в складовете за зърнени храни е имало много мишки, а котките са приели работата на ловци на мишки. Така те са станали много ценни за хората и дори са били уважавани като божества. Котките излъчват спокойствие и сигурност и понякога се държат почти човешки. Те показват своята привързаност, като търсят вашите милувки и могат да реагират наистина като обидени, когато изискват повече внимание. С тяхната интелигентност и подчертан нюх за настроения, котките знаят съвсем точно, как се чувства техният собственик. Дали в семейна среда или в единично домакинство, котката се нагажда много бързо и може да привикне към всяка ситуация. Ако е гледана от малка и с необходимото внимание, тя може да живее и в градско жилище.

НОВИЯТ ЧЛЕН НА СЕМЕЙСТВОТО

Първоначално котката има нужда от малко време, за да изучи непозната среда. Ако човек е близо до нея и и говори внимателно, тя изучава новата си среда с интерес и скоро се чувства като у дома си. Котките поздравяват стопанина си, като се търкат в него. По същия начин те изразяват симпатията помежду си.

И ПОВЕЧЕ КОТКИ СЪЖИТЕЛСТВАТ ЗАЕДНО

Котките обичат компанията на хората. Но те се отнасят приятелски и към себеподобните си. Много важно при това е, всяка котка да има собствено запазено място в жилището. Най-добре се разбират по правило двама братя или сестри. Възможно е също да се отглежда малко коте заедно с възрастна котка. Важно е всяко животно да си има собствена купичка за хранене и по-възрастната котка да получава ласките, с които е свикнала. Любителите на определени породи често споделят, че някои расови животни се разбират особено добре, например темпераментният сиамец и спокойната персийка.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА КОТЕШКАТА ТОАЛЕТНА

Котките нямат нужда от много възпитание, тъй като знаят много от важните неща за поведението инстинктивно, например използването на котешката тоалетна. По природа котките са много чисти и научават много от хигиенните си навици от майка си. След всяко хранене малкото коте трябва да се слага в тоалетната, за да може да се научи, че това е мястото, където да върши своята „работа“. Тъй като котешката тоалетна е единственото място в жилището, където може да се рови, много често котката го открива инстинктивно.

ГРИЖИ ЗА КОТКАТА

Грижи за козината и тялото

Котките са много чисти животни и се почистват по няколко пъти на ден. Въпреки това са необходими някои допълнителни хигиенни мерки. Късокосместите котки, по време на смяна на козината в началото на годината, трябва често да се решат с четка. Дългокосместите котки се решат редовно със специален метален гребен, за да може козината да остане гладка и лъскава.

Грижа за ноктите

При някои домашни котки ноктите трябва понякога да се скъсяват. Ветеринарят с удоволствие ще ви покаже как да направите това правилно.

Грижи за къпане

Повечето котки се плашат от водата, затова трябва да се къпят само когато е абсолютно необходимо. Използва се мек котешки шампоан.

Грижи за котешката тоалетна

Замърсеният пясък се отстранява ежедневно с лопатка от котешката тоалетна и се допълва нов. Един път седмично котешката тоалетна се измива с топла вода – тогава котешката постеля се сменя изцяло. При някои видове котешка постеля времето за пълна подмяна е по-дълго, например при продукта на „Витакрафт“ MAGIC CLEAN (до 4 седмици). За почистване не трябва да се използват силни домакински препарати! Котките имат много чувствително носле!

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Цени на доставка

Най-продавани