Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

PROTECT DERMATO и случаят на АНГЛИЙСКИ БУЛДОГ С АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ, ТРЕТИРАН С ДЕРМАТО-АКТИВНАТА ХРАНА НА PRO-NUTRITION Flatazor, Франция

PROTECT DERMATO и случаят на АНГЛИЙСКИ БУЛДОГ С АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ, ТРЕТИРАН С ДЕРМАТО-АКТИВНАТА ХРАНА НА PRO-NUTRITION Flatazor, Франция

АНГЛИЙСКИ БУЛДОГ С АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ, ТРЕТИРАН С ДЕРМАТО-АКТИВНАТА ХРАНА НА PRO-NUTRITION Flatazor, Франция

От д-р Concetta Amato (ветеринарен лекар, доктор на ветеринарномедицинските науки, член на Европейски колеж по ветеринарно и сравнително хранене)

 

Някои породи кучета са особено предразположени към кожни заболявания, наречени "атопичен дерматит". Породите тип булдог са склонни към всякакви типове кожни проблеми и инфекции, причинени от комбинираното действие на триене, топлина и влага, а гънките на кожата им са предпоставка за задържане на бактерии в тях.

Кожата на кучето представлява предпазна бариера между околната среда и тялото на животното. По състоянието на кожата и козината правим първите изводи за здравето на кучето и за качеството на неговата диета. Типичен признак за чувствителност на кожата е наличието на сърбеж (pruritus) и разранявания. Често те стават причина за появата на лезии и началото на усложнения. Кожата и козината се нуждаят от специфични хранителни вещества за възстановяване и поддържане в добро здраве. Хранителният режим трябва да съдържа онези хранителни вещества, за които е известно, че поддържат функцията на кожата. Това включва висококачествени и лесносмилаеми протеини, които лесно се усвояват и снабдяват организма с незаменими аминокиселини, необходими за кучето.

При своето хранене кучето трябва да приема също полиненаситени мастни киселини (Омега-3 и Омега-6), подпомагащи развитието на здрава кожа и копринена козина. Омега 3 също е в подкрепа на контрола върху сърбежа и кожното възпаление. Витамини, комбинирани с цинк и биотин, допринасят за правилното функциониране на епидермиса. Медта допринася за пигментацията на козината. Кучетата мога да бъдат чувствителни или дори алергични към състава на храната. Това може да доведе до признаци на кожно възпаление.

 

Protect Dermato на Pro-Nutrition Flatazor, Франция, е пълноценна ветеринарно-диетична храна за пораснали кучета, специално създадена за:

 • Минимизиран риск от хранителна непоносимост чрез силно ограничаване на броя на източниците на нови протеин (патица, риба и грах).
 • Намаляване на  възпалението и подсилване на бариерната функция на кожата чрез действието на Омега-3 (ленено семе и рибено масло) и Омега-6 (семена от пореч).
 • Стимулиране на заздравяването и възстановяването на кожата чрез синергичното действие на протеини, биотин, цинк и куркума.
 •  Поддържане функциите на кожата и тези на храносмилателната система благодарение на взаимното допълване на съставки (бирена мая, ябълкови влакнини и др.) и растения (артишок, кукрукма, розмарин).

Представяме Ви клиничния случай на Оскар, 3-годишен мъжки английски булдог.

Кучето е ваксинирано по схема и третирано срещу вътрешни и външни паразити. Оскар показва сърбеж, неравномерно или непостоянно опадане на козината, зачервяване и удебеляване на кожата. Тези признаци се развиват в продължение на няколко месеца.

 

Оскар преди промяната на хранителния режим.

Оскар след 5 седмици от промяната на хранителния режим.

Оскар след 10 седмици от промяната на диетата.

 

 

Предприемани са множество различни промени в храненето без подобрение в клиничното състояние на Оскар. По тази причина неговите собственици решават да сменят храната за последен път, като избират сухата храна Protect Dermato на Pro-Nutrition Flatazor, Франция. Дневната дажба на Оскар включва само 300 г гранули Protect Dermato, разделени на 3 приема.

Промяната в диетата този път оказа благотворно влияние и само след 5 седмици възпалението и сърбежът на кожата намалява.

След 10 седмици хранително лечение външният вид на Оскар се променя и сърбежът изчезва.

Храната „Protect Dermato“ помогна на този английски булдог да се излекува.

 • Успокои сърбежа и дразненето на кожата.
 • Високата смилаемост на храната поддържаше храносмилателния комфорт и всички предоставени хранителни вещества бяха добре усвоени.
 • Вкусът на гранулите Protect Dermato беше оценен по достойнство от кучето Оскар.

„Protect Dermato“ съдържа необходимите хранителни вещества за здрава кожа и козина:

 • Семената от пореч съдържат високи нива на Омега-6 полиненаситени есенциални мастни киселини: гама-линоленова киселина (GLA) и линоловата киселина (LA). Гама-линоленовата киселина е хранително вещество с ключова роля за здравето на кожата и  за красотата на козината. Има омекотяващо, подхранващо и регенериращо действие. При липсата ѝ, кожата губи своята еластичност и е склонна към сухота.
 • Висококачествен протеин, биотин, цинк и витамини (като витамин А, В, С и Е) са хранителните вещества, необходими за здравето на кожата и доброто качество на  козината.
 • Патешкото и рибата са източници на протеин, които не участват в хранителни непоносимости и алергии.
 • Витамин А - контролира растежа на кожните клетки, както и производството на себум. Помага в борбата срещу себорея и пърхот, които често се образуват след появата на сърбеж.

 

В опаковки от:

Pro-Nutrition Flatazor Protect Dermato 2 кг

Pro-Nutrition Flatazor Protect Dermato 12 кг

и периодично при инициатива на производителя:

Pro-Nutrition Flatazor Protect Dermato 12 кг + 3 кг гратис

 

Библиография:

- Hensel P. (2010). Nutrition and skin diseases in veterinary medicine. Clinics in Dermatology (28), 686–693.

- Roudebush P. et Schoenherr W.D. (2000). Skin and hair disorders. Small Animal Clinical Nutrition, 4th edition, 2000, Ed. Hand, Thatcher, Remillard et Roudebush, 638-658.

- Shmalberg J. (2017). Diets and the dermis: nutritional considerations in dermatology. Today’s

Veterinary Practice (7), 33-42.*

Благодарности :

Благодарим на нашия израелски партньор, I.H.D Medioni Ltd, за неговата обратна връзка и позволението му да побликуваме снимки на кучето.

http://medioni.co.il/

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Цени на доставка

Най-продавани